Kemenymadar / Asvogel

intekenen boek en opnames live uitvoering Orgelpark

(opbouwen 10 dec 2021)

12 december 2021

Ik ben zo ontzettend trots en blij dat we het gedaan hebben: samen!
voor Ernö en Orgelpark: Kemenymadar/Asvogel/BirdfromtheChimney.
met twintig mensen, heel hard gewerkt.

En toen zat ik daar gisteren, en we waren inmiddels in het stuk van Jasna aangekomen en toen kwamen ineens de ‘tulpen’ van de anderen erbij, op vier orgels van het park; oei…. wat was dat mooi!!!!!

Dank. echt. aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft….
en vooral aan Marielle, Lara en Johan van het Orgelpark, Saskia van de Ceda i Olgica Foundation en Dolf van het Koeienverhuurbedrijf. En natuurlijk onze medecomponisten en alle 16 musici!

Orgelpark was ‘uitverkocht’, maar dan wel volgens Covid-bezetting; mijn excuses voor de mensen, die er niet meer in mochten, dat vind ik jammer.

Maar: Dolf Planteijdt en Bert (van het Orgelpark) hebben alles opgenomen:
we hebben een intekenlijst / fundingding om de opnames af te miksen, masteren en uit te brengen! Met een boekje met alle ‘codes’/’prints’ van de partituur.

Wij gaan ondertussen kijken of we deze magische constellatie nog een keer bijelkaar kunnen brengen, maar gaan ook kijken wie de volgende vier componisten worden, die hun versie van het stuk gaan maken….

Fijn dat jullie er waren, of in ieder geval in gedachten drbij waren, bekijk even de intekenlijst,

Stay safe, stay sane, dat proberen wij ook!

tot snel, hoop ik,
Hansko

poetika

ik ben blij dat ik mag vertellen dat uitgeverij Petrichor in deventer me gevraagd heeft om een versie van mn poetika (waarom ik werk zoals ik werk en wie me daarom lief zijn) te schrijven: in overleg hebben we besloten dat ik niks uitleg, maar een aantal teksten en tekening bij elkaar hark ( voorzichtig!) en die het verhaal laat vertellen: radikaal kontrapunt, wuivend en buigend.

(ik maakte ook het antiboek, HANDHAVING, overlevingsstrategieen in ‘de nederlandstalige muziek” om er achter te komen hoe het niet moet: deze grote salontafelglossy met harde kaft en een prachtige recensie (nu al), daar kun je helaas niet op intekenen,

nou ja, dat kan wel, maar je ontvangt dan precies het tegenovergestelde….)

ik ga -op facebook, hier is de luslink- https://www.facebook.com/plankruutntoone een intekenlijstje maken.)

dank.

de amygdalasonates

met Dennis Alexander Schmitz en Reinier van Houdt werk ik aan sonates voor piano , gruis en een danser. ze zijn gekoppeld aan wat sommigen een psychische stoornis noemen; wij noemen het strategien om met de allesverslindende normaliteit om te gaan. een eerste week van heel hard samenwerken zit er op. het wordt erg mooi. (vind ik). bekijk mn brief naar de ervaringsdeskundigen van een ggz-instelling in het noorden vh land en een paar mooie fotos uit spielberg.

(het begin van de stukken borders around a hole (borderline), depersonalisation of the left arm (depersonalisatie) en he was from the mountains and she was from the sea (anorexia) is er al. Met dank aan Boll (Heinrich), Laing (Ronald), Couperin (Francois ?), (Larissa) en Razorblade (Jr).

ardi bones delta blues plan

is a suitcase travelling, from hands to hands, playing drawing and writing (your idea of) blues, at changing rivers.

thank you: Ardi Bones in Addis, henry Alles in All landscapes, Ali F and Arie and r.l. B, and TheA and GiulijA, and…. to be handed over….

ardi bones delta blues plan is a question: to take the suitcase, with all its tools, to your favorite blues river ( or the one second best, but accessible now…) and express your idea of blues there and then, ad hoc and on instant. in sound, in drawing, in words, or in all of these together. then plant a seed, or put something – anything- in for the next musician and let the suitcase go….

ardi bones delta blues plan is fully equipped with a lot of stuff to help you feel limited and therefore free.

zorro, rosa and the scarlett flower: moers 2020

31/5/2020 Moers invited us to come and play, no matter what! so we are very gratefull for that. Bas, our bassplayer ( plan kruutntoone) cannot travel, is not allowed(?). we decided to it differently, vereinzelt versammelt;

reinier van houdt, dennis alexander schmitz, dolf planteijdt and hansko will do a concert in radikal counterpoint for 4 voices. ( seven???)

see here the poster matteo naaldberg made for us.

and here is the live stream link. please donate for moers: they need it. no.
they deserve it.

www.arte.tv/de/videos/097995-003-A/moers-festival-live-vom-31-05-2020/

lijfstriem (..en zorro houdt van mij)

Zondag 24 mei, een rustige zomeravond, rond 20:20 uur…
Pas maar op want deze tas is van Zorro!.
plaatpresentatie Plan Kruutntoone en Reinier van Houdt.
kijk uit naar de lijfstriem! (..en Zorro houdt van mij)

‘een Hoogwerker is geen Podium en Rosa geen troostmeisje, maar haar Huid is haar mooiste Orgaan. Daar, waar er dertig van U zijn of minder zal Zorro zich aan hen openbaren. (uit het Evangelie). Kom. Dus Niet. En luister. Reageer en Recenseer!

splendid isolation..

omdat ik geloof dat we gewoon verder werken binnen de structuren en het netwerk dat we de afgelopen jaren opgezet hebben, ach splendid isolation… en rekening houdend met de mensen die (al eerder) in de meest kwetsbare positie zaten (en nu weer). En omdat we dat gewoon doen met behulp van ‘andere communicatie middelen’ dan de usual briefjes in het frame van een fiets, wil ik graag zeggen:

Hoe blij ik ben met afgelopen Kemenymadar feedback meeting: net op tijd trof ik Jasna en Reinier en Lucio bij Jasna in haar space; ik voelde me begrepen, ik kon al improviserend antwoord geven op de vragen die zij ( en ik ) hadden, we bedachten nieuwe dingen voor de uitvoering in Orgelpark, 24 okt, we hebben gepraat over de muzikanten met wie we willen werken ( en een aantal daarvan al gevraagd!), we hebben andere beslissingen genomen, en heel veel lol gehad. Dank!!!!!!! OOk aan Ons Fonds, die dit hebben helpen laten gebeuren. Het werkt!

Ik ben blij.

Ik ben al druk aan het schrijven aan mijn versie (voor Bas, elekgit, Rosa, trompet en accordeon! Begonnen met zwembroek…. cherishing individuality and tulip: defending the vulnerable)

Ik heb Vladimir Blagojevic en Elisabeth Lusche gevraagd; en ze willen allebei graag meedoen! Daarmee heb ik met mezelf op elekgit (en bas op Bas, natuurlijk) precies de mensen met de instrumenten die Ernö de oorlog (2e wo) door hielpen. Dat vind ik mooi.

Als zelfbouwinstrument ga ik Rosa, het orgeltje van karton, gebruiken en maak ik met Anne Tom ook Tetra Dizzent: vier orgelpijpen met pompjes, nog op tijd af…

Reinier wil Chleb gebruiken en Lucio Krabbetje. Jasna draait alles om en zet t naar haar hand: zij neemt drie zelfgebouwde instrumenten ( Velicon! )als uitgangspunt en maar één ‘conventioneel’. Zij mag dat.

Nu vooral verder schrijven. 80 procent muziek, 20 procent fundraising letters. Oef. And stay sane, mentally.

daarom ook hier: ‘wij zijn hier‘ en ook petitie lesbos en respect voor alle daklozen, blijf ze een beetje helpen! Want zorro houdt van ons.

De tulpen, die ik stiekum in mn illegale tuin gestopt heb aan de spilsluizen. (let s gro, gemeente groningen, grow up!) komen op! Ze zijn zwart, en ze staan er voor Erno! En iedereen die eigenheid blijft vieren. ook gewoon thuis en met elkaar en een op een, en niet alleen virtueel and op “media”.

de zesde

de zesde plan kruutntoone plaat is naar de fabriek!!!

pas maar op, want deze tas is van zorro (en zorro houdt van mij) komt rond april uit bij escrec. plan kruutntoone en Reinier van Houdt speelden en namen op in studio vache-a-louer, in Hauteroche, met geniaal-ingenieur, chef en bosbouwer Dolf Planteijdt, producer van de renaissance.

stemmen van Chleb, Rosa, Hansko, en Jurgen. En op de cd straks twee extra ‘brieven’ met de stem van Margijn.

je kunt al intekenen….

st. helena

wann: gestern, 19.1.2020. wo: in situ / st.helena kreuz, Bonn.

was und wer: sebastian gramms, etienne nillesen, elisabeth coudoux

(review and drawings by matteo naaldberg)

ooh sankta helena, ad hoc renaissance!

dun, leeg, kaal, en soms -sober als de renaissance
hese contrapuntjes op een streep.

stokken kruisen haar en kaartjes schuifelen.
om en om en om en om – even doorbreken van slechts textuur:

met iets laags. (bas. eindelijk een dot (Tupfer))
                ­= zware kreun. en de slagwerker omarmt z’n snaredrum en
                                     ritselt. geen truuks. geen flauwekul. wel proberen.

en vooral goed concentreren.

op het lichte blauw en het grijs  en het stro,
voor het witte marmer.

Fürchtet Euch nicht!

(ik had net mijn eigen muziek
weer beluisterd.
               nog 1 keer.
voor het opgestuurd kon naar de fabriek)
               en nu
               werden mijn oren weer geopend
voor (voor mij) iets nieuws ( en toch bekend):

Köln improviseert in Bonn, de geest van Stockhausen flardt door de ruimte van de vierkante kerk. maar. geen pretenties. ein feines Konzert. (vooral de tweede set!)

….. dus zo linzen eten in tibet, en dan naar huis. weiter machen!              (schöne Sachen)

danke, sebastian, etienne und die gute elisabeth:  het klonk en het zag er fantastisch uit.

­〜

(am 16. Feb. speelt  wiederstand wiederklang met sebastian, wij gaan.)