soms, heel soms

soms, heel soms, komt alles even bij elkaar,

en voel je dat ook;

gister, brak een snaar ( die al even op breken stond)

en voor het eerst in 33 jaar

verwisselde ik live, tijdens een solo, begeleid door Bas en mn

rechtervoet,

een d per ongeluk voor een a

en speelden we door

in culemborg.

waar alles even bij elkaar kwam,

het geluk en de liefde,

de vuilnisbelt en de zigeuners

de trekker en de orgelpijpen,

voormalig joegoslavie en oekraiene nu,

bas en ik

en juliette hengst en brogen, ( brogin?) sorry.

dank Harco Rutgers jesse, minne, kassandra, lindse, niek, klaas en microwolf!!!

De Gelderlandfabriek rules!!!!!!

hansko

p.s. Brogen Berwick heeft daarom een door Vika en Masja beschilderde orgelpijp ( in D klein?) mee in recidence! ( https://www.lekart.nl/

foto: zoran medo, zrenjanin…

M.O.O.I in november

Welkom op Oostum! In de maandelijkse serie ‘Mislzig Organiseert op Oostum’ [>> zie ook de andere concerten!]:

19 november Kerkje van Oostum, vanaf 15:00 [facebook]

Microwolf (aka Benjamin van Vliet) presenteert in sobere opstelling zijn ecclectische album Changelings.


Plan Kruutntoone presenteert hun album Plan Kruutntoone Solo.


Kunst van Emanuele di Cosio en RE van Sicily.
Warme (op de boot gekookte) Soep en een DJ set van Svasso Minore voor www.radioantidoto.org

We vragen om je bijdrage van 10 euro up. Omdat we onze artiesten willen betalen.
Voor shared transport from Groningen Noorderstation: neem van te voren contact op met Hansko, via plank@post.com


Coming up:

17 december: de Iraanse zangeres Sanam Tahmasebi, ook wel Sanamika en de Groninger Arabist en Oud-speler Jelte Tjeerd Fossen. Verder nodigen we Henk Zwerver uit. En een kunstenaar. Meer info volgt.

.. en vanaf maart 2024 ook weer maandelijks

  • 24 maart 2024: Het Trio Giulia DeVal (zang), Pietro Caramelli (gitaar, zang, productie) en Zevi (zang, Hammond) uit de omgeving van Turijn
  • 21 april 2024: de Amygdala Sonates voor piano, gruis en een danser. Uitgevoerd door pianist Reinier van Houdt (Rotterdam), danser Dennis Alexander Schmitz (Keulen), en Bas Alblas (den Andel)
  • 26 mei 2024: de uitvoering van het werk Asvogel / Kemenymadar: de tweede vlucht

UITNODIGING M.O.O.I

Zondag 29 oktober, op Oostum, vanaf 15.00 u.

Rubakov Trio, Found Artefacts Auction, Aca Skoric, Gabija Bartulyte, Onkruyd.

Mislzig organiseert Op Oostum In 2023 (M.O.O.I) is een serie concerten, tentoonstellingen en (dans-) voorstellingen in het kerkje op de terp in Oostum. Grensontkennend. Bubbelsdoorbrekend.

Voor “M.O.O.I Oktober” zijn het Rubakov Trio (Bonn, Den Andel, Palermo) uitgenodigd. Met als gast Gabija Bartulyte (Vilnius) op klarinet. Zoals ze zijn, zoeken ze of ze een plekje mogen vinden in of naast de geschiedenis van Black Creative Music, met hedendaagse teksten over Dolphy en Luetzerath, Odysseus en de Klimaatcrisis toegevoegd aan Instant Composed geluid.

Maar eerst speelt de Vojvodiaanse meesterdrummer Aca Skoric (Novi Sad) een solo set, zittend binnen in het werk van zijn naamgenoot Alessandro Abouevich Rubakov; Painter of Color(s)! 

En terwijl Aca speelt wordt hij geschilderd door Harm Tuyn, a.k.a. Onkruyd; een van Groningens huidige onafhankelijke en kleurrijke schilders, wonend en werkend op zn schip in de diepenring.

Dj Svasso Minore draait, er is een “Auction of Found and Restored Rubakov Artefacts”; 

er is soep en drank. De voorstelling wordt savonds semi-lijf-gestriemt op www.radioantidoto.org.

waar: Kerkje op Oostum, Oostumerweg 15, (echt vlakbij!) Groningen.

wanneer: Zondag 29-10: vanaf 15.00 uur.  

e.e.a. wordt mogelijk gemaakt door de Ceda i Olgica Foundation, de mensen van het kerkje op Oostum en Mislzig.rec. 

Voor meer info: Hansko Visser, 0648531650. 

https://mislzigrec.bandcamp.com www.hanskovisser.nl | https://onkruyd.com | www.radioantidoto.org | www.ceda-i-olgica.net

meer M.O.O.I. concerten staan gepland!

“Als Beefheart nog geleefd zou hebben, zou hij dan tegenwoordig ook dit soort muziek maken?”

( en ik maar schilderen ;)….)

“Als Beefheart nog geleefd zou hebben, zou hij dan tegenwoordig ook dit soort muziek maken?”

verschenen in juli/aug nummer van magazine lust for life:

peter bruyn zegt , dat ik m mag delen!

(Plan Kruutntoone

Pksolo

( Mislzig.rec ) https://mislzigrec.bandcamp.com/album/pksolo

Experimenteel

*Waardezon

Altijd een bijzondere groep geweest, dat Plan Kruutntoone. Al lieten ze in hun begindagen, gedurende de late jaren negentig, nog wel duiden als Hollandse neefjes van de legendarische Captain Beefheart. Maar terwijl de Captain trouw bleef aan zijn blueswortels, gingen de Kruutntooners steeds meer een Europese koers varen. In de verte was er aansluiting bij bijvoorbeeld De Kift en Meindert Talma, maar Kruutntoone was ‘ernstiger’. En ontwikkelde zich abstracter, album na album. Nederlandstalig, dat wel. Maar eigenzinnig Nederlandstalig en muzikaal al net zo ongrijpbaar. Op dit nieuwe album ontbreekt slagwerker Chris Muller. Bassist Bas en zanger/gitarist Hansko Visser reisden naar Italië en opeens was daar muziek. Zo gaat dat bij Plan Kruutntoone. Woeste slidegitaar, ontregelende percussie. Plotseling een koperblaasinstrument dat ook wel een olifant zou kunnen zijn. Of iets harmonica-achtigs. Een paar keer een even ongrijpbare en intrigerende gedeclameerde tekst. Als Beefheart nog geleefd zou hebben, zou hij dan tegenwoordig ook dit soort muziek maken?

HHHH#

Peter Bruyn

LfL#1342 (juli aug)

recensie van concert in de perifeer:

de grondtoon verandert en wij bewegen mee.

(….later zaten we in de uiterwaarden van de IJssel en zagen een enorme kip (Majakovskij? Dick Turpin?) z’n snavel aflikken onder het bordje “vermist, wie heeft onze kat Punky gezien?”

de wereld is duidelijk in transitie…)

het mooie optreden van Anne Gillot, haar fluiten, haar adem en haar lijf gaven gisteren nieuwe inhoud aan de begrippen zwevende tonaliteit en “grond-toon”: kan een grondtoon zweven?

in een bijna rituele (maar totaal niet plechtige of opgepoetste) set ontmoetten lichamelijkheid en cerebraliteit  (is dat een woord?) elkaar, en ook ons. mij in ieder geval.

bij alles wat met fluiten en orgels -ook een soort fluitverzamelingen tenslotte-  te maken heeft, ga je al snel aan klassieke compositieregels, cadenzen van accoordopvolgingen en romantische zelfexpressie voorbij om bij de naakte natuurkunde uit te komen (zo niet, dan klinkt het vaak  snel “biscuitjes”).

Speel je over al die regels en vormpjes heen, dan kom je als speler en luisteraar in het gebied van hoog en laag, hard en zacht, textuur en beweging, gebeurtenissen. en op de wip: het spel -en soms de strijd- tussen beheersing en vrij laten, waarbij soms de speler, soms het instrument opeens de grondtoon -afgedwongen door haar (eigen?) boventonen nieuw bepaalt, en soms zelfs de luisteraar dat doet. (in zn brein). wij bewegen mee, door bijna ongemerkt veranderende klankvelden.

dat is lekker.

de set van Jerome Noetinger sloot daar goed bij aan: hoewel statischer en aan z’n plek gebonden, (de set up was gewoon minder mobiel..) toch ook lichamelijk en dansbaar: (deze muziek ervaar ik echt beter als ik niet zit) ook hier natuurkunde: trilling van lucht en het versnellen en vertragen daarvan, verhogen en verlagen van pitch en volume, en dat dan “gewoon” door n beetje duwen en trekken, en wat magnetisme. Sjamanistisc-hanaloge electro: (Jasna was soms ook even daar…..) geconcentreerd. Misschien net iets te lang om niet eenrichtingsverkeer te worden. (en ook dat hoort erbij.)

mijn enige “maar” bij het concert:

soms zoek ik nog de koppeling met het derde, voor mij belangrijk muzikaal element: de koppeling van beweging van lucht met de wereld om ons heen:

hoewel geen voorstander van “expliciete boodschappen” (want die zitten als het goed is al in het medium, moment en plaats van presenteren.) en zelf houdend van “muziek over muziek” (daarin ben ik een Stravinskij-fan), merk ik dat ik troost, of zelfs bemoediging -ok..ok.. het was een zondagsconcert, vooruit: energie – haal uit die concretere koppeling van het muzikale materiaal aan een “sociale” (of soms zelfs politieke). Maar dat is persoonlijk (pun intended).

Wat Harco Rutgers in de Perifeer doet behelst dat alles misschien al een beetje: omdat hij dat hier doet en zo, over langere tijd en zonder commentaar de dingen naast elkaar presenteert:

sterk, onafhankelijk en ook gewoon mooi:

Hoe Anne Gillot vertelde over mensen, -geen schildpadden- en later haar concert afsloot met haar kwetsbare rug – open- naar ons toe.

hansko

gebeurtenis:sen : Anne Gillot en Jerome Noetinger bij de Perifeer (in Deventer,14 mei)

een dag na Jan  van Grootheest en Jiska ter Bals , Oscar-Jan Hoogland c.s. en Peter Zegveld in Semai/deRuimte  (Amsterdam Noord,13 mei).  Als ‘recensent’ mag ik dat noemen omdat de ene gebeurtenis samenviel met de andere: gelukkig gebeuren er ook goede dingen, “in’ perfecte gelijktijdigheid” en veroveren we zo weer wat grenzelozer speelveld in een harde wereld met nog steeds te veel loopgraven.

 spelen, luisteren, bewegen, en weer door…)

https://archive.org/details/grondtoon-fluit-na-macedonia

is de bbh radiouitzending op radioantidoto met jan van grootheest, jiska ter bals, razorblade jr, dario castello, oscar-jan hoogland en ibellisse inca and the galactic green….

ardi bones’ suitcase cassette update

ardi bones’ suitcase cassette tape:

water-kant een  / river-side one

‘t begon als mobile blues-praat-paal-tape-recorder-in-henry’s-koffer

tijdens “de eerste pandemie”, die natuurlijk niet de eerste was,

en ook. niet de laatste zal blijken, deo volente.

http://www.landscapelabs.nl

https://archive.org/details/kleine-edit-voor-henry-twee-plus

in de koffer op wieltjes, die ook al thuis bood o.a de S.I.R. ( scorographer in residence)

voor www.trasformatorio.net, plaatsten we onder de rollen (voor tekenen en schrijven) een taperecorder en batterijen:

ieder, die de koffer kreeg overhandigd door zijn Voorganger, werd gevraagd om een plekje

bij zijn of haar favoriete rivier te zoeken en daar in de koffer zijn of haar hartekreet te luchten,

op te nemen en of anderszins te documenteren; dan iets genieten wat zich in de koffer bevindt, of er iets aan toevoegen voor een ander..

intuitief, alleen, klein, simpel. (En de koffer kon niet voor of achteruit spoelen; je kon dus maar een keer… en hij kon door zolang we batterijen en (tape-lengte..) hadden.)

opvallend was, voor mij, hoe vaak ( en ook hoe snel al) de koffer bleef steken in modderige ondieptes in bochten van de rivier in dit trage oneindig laagland..: m.a.w. hoeveel mensen de koffer niet durfden aan te nemen, niks durfden toe te voegen; zelfs niet durfden door te geven… was dat omdat ik het alleen zelf een noodzakelijke

beweging uit de apathie en de isolatie vond? was ik niet inspirerend genoeg, te onduidelijk? te duideliojk? heb ik musici onderschat in hun flexibiliteit en improvisatiedurf?

Ik weet het niet. van sommigen begreep ik het wel: er was iemand, die te maken had met een ernstig zieke partner. over anderen was ik teleurgesteld; ze leken zich af te sluiten. Ok.

Op sommigen was ik echt boos: als je dit dan niks vindt; zeg het gewoon en breng de koffer door, naar iemand anders. Maar, zoals vaker in pandemieen en crises: in apathie leert men mensen kennen. Ook nieuwe, gelukkig!

Want de koffer reisde wel verder, en nam een paar krachtige (en mooie) hartekreten op!

(Dank! RP Tikin, Arnold ZeA, Jurgen Moan Veenstra, Thea Visser, DINA, Arie Contrabas v Duijvenvoorde, Tiedo en Jaap, en dank ook Raoul voor toch een paar kleine sound bites….)

En ja, ik moet toegeven dat de ene crisis zo naadloos overging in de volgende (n), dat ik zelf ook niet elke keer ter plekke de vastgelopen koffer kon komen los trekken…

Tot ik eergisteren, bij RP Tikin in de tuin, in de geboortestad van Marinus vd Lubbe, de cassette wist te bevrijden uit de inmiddels kapotte recorder… en samen met RP Tikin kon luisteren naar wat er op stond! Ontroering was ons deel.

En , natuurlijk ook de vraag: is dit nu mislukt? en zo ja; hoe erg is dat? en wat doen we nu?

Ik denk: gedeeltelijk mislukt. en gedeeltelijk vind ik dat jammer.

maar ik denk ook: t geeft wel iets aan… en t roert me ook!

en ik heb het idee dat dit (nu een tapekant van dertig minuten) nog steeds nodig is, en mooi:

daarom: turn the tape, please:

water-kant twee/ river side two

Ik edit wat ik heb, plaats een nieuwe recorder in een nieuwe tas, kleiner, simpeler, stop er nieuwe batterijen in en geef het nog een duwtje: ardi bones post corona yellow blue side b.

nieuwe hartekreten aan  nieuwe waterkanten in een tijd van nieuwe onmogelijkheden.

het uiteindelijke resultaat; de opnames en de bijdragen in woord en beeld vormen een kleine geschiedenis binnen de grote geschiedenis die over ons heen raast, maar waar we ook deel van zijn: ik vind het goed om te kunnen horen, hoe we ons er toe verhouden, ook als dat soms niet lukt.

15 maart 2023, waterschap hunze en aa s,

Hansko (voor Ardi Bones)