les in muziek maken

over intervallen, zaagbladen, de liefde en het lawaai

…als ik een zaagblad op de grond gooi, is dat dan muziek?/wat vind je mooier, Bach of Stravinsky?/Wat vind je mooi van de muziek van nu?/Waar zou je zelf een tekst over willen schrijven?/Schrijf je harde muziek, of heel zachte?/ Wil je leren spelen op verschillende instrumenten? Of heel goed worden op één?/Improviseren of componeren? Gewoon doen!/Hoor je het verschil tussen majeur en mineur?/Mag muziek ook lelijk zijn?/Moet je er op kunnen dansen/ Om kunnen lachen of huilen/ Hoe je meer van kleine secundes, of van een grote terts?/ en wat kun je daar mee doen?

Ik ben Hans, muzikant.
Ik geef graag les aan kinderen en volwassenen en heb daar inmiddels een jaar of vijftien ervaring in. Voor grote en kleine groepen en individueel.

Ik speel met mijn eigen groep mijn eigen muziek in Nederland en in Europa en studeerde klassieke compositie. Behalve privélessen op gitaar en drums geef ik lessen en workshops improvisatie en compositie. Meestal aan kinderen. Soms doe ik een lezing voor volwassenen. Die neem ik namelijk óók serieus.
Verder kun je bij mij werken aan radio/hoorspelen; zelf geluiden opnemen, editen en mixen op de computer en uitzenden!
In samenwerking met leerkrachten werk ik aan ‘deskundigheidsbevordering’ in het onderwijs. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen en beschik over vervoer en een basisset goede (!) instrumenten en opname-apparatuur…

Les geven vind ik mooi. Omdat ik het zelf zo belangrijk vind om van goede leraren les gehad te hebben. Mijn gitaarleraar, bijvoorbeeld, deed meer dan letten op de juiste noten en de goede vingerzetting; hij liet me ook kennis maken met nieuwe muziek, en hij zorgde dat mijn bandje -we waren 12!- kon opnemen op school. Op de middelbare school mocht ik een stuk over Schönberg schrijven en ook iets zelfgemaakts spelen tussen de renaissance- en klassieke stukken.

Op het conservatorium leerde ik verder componeren (bij Alex Manassen, Jan Bas Bollen en Peter Laport). Dat is leuk! Je eigen verhaal vertellen, laten zien wat je belangrijk vindt. Wat je mooi vindt. Of wat je kwijt wil.

En sinds een jaar hebben we een band met een aantal jongens en meiden uit groep 7 en 8 van een basisschool (The Young Dragons), waarmee we al een paar succesvolle optredens hebben gedaan hebben. Eigen nummers! Eigen tekst! Zelf gespeeld!               Daarnaast schrijf ik voor film en theater, en werk ik samen met andere muzikanten uit binnen- en buitenland aan mijn eigen muziek. Ik ben als componist aangemeld bij de ‘componistenvakbond’ nieuw Geneco en sta ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Hoe? Spelen, praten over, en luisteren naar muziek, leren een instrument te bespelen, houding en beheersing, opnemen, een beetje muziektheorie en geschiedenis (omdat het lekkerder speelt en fijner luistert als je het een beetje begrijpt). Dat doe ik tijdens een les. Liefst alles tegelijk! En soms lekker hard.

Muziek is een (mooi) vak, lesgeven ook!

Bel of mail me voor info of overleg over privélessen, workshops op maat of klassikale lessen. Ik stuur je graag een cd-tje of muziekbestanden van afgeronde of lopende projecten. (privéproeflessen zijn gratis!)

Hans (Hansko) Visser.
Muzikant, leraar en radiomaker.
plank_at_post.com
06 48531650

…. and then i found myself sitting, in covid times, in bonn, outside, a coffe bar, masked, distanced, with my coffee , out in januari, and four boys from syria came up to me and asked me : wass machstu denn? ich sage ich arbeite, ich bin komponisten! because that s what i am. Die fragen: duerfen wir auch?

Aber natuerlich, gerne:

ich haette diesen Jungs versprochen dass zu Posten und herunter zu laden…. dus bij deze… tjuss habibi! das isst alles euere Arbeit!