Graag gebruik ik mijn achtergrond (opleiding als klassiek componist, lange ervaring in eigen muziek, en in het lesgeven aan kinderen en volwassenen) om het muziekonderwijs vooruit te helpen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Dat is behoorlijk wegbezuinigd en m.i heeft ook de kwaliteit te lijden gehad onder het idee dat het ‘vooral leuk’ moet zijn; en leuk zou dan betekenen dat je kinderen alleen maar biedt waar ze zelf al mee in aanraking zijn geweest.
Ik neem muziek serieus. En onderwijs. En kinderen. En volwassen. Dan wordt het allemaal veel leuker!
Ik geef kinderen en volwassen les in muziekgeschiedenis, muziekfilosofie (al hebben ze dat zelf meestal niet in de gaten) en muziektheorie (aan de hand van de praktijk: luisteren en zelf spelen). Maar vooral help ik zoeken naar eigen creativiteit: zelf iets zeggen met geluid. Zo laat ik kinderen kennis maken met de Sacre du Printemps maar luister ook naar Boef en praat met ze over teksten en muziek. We hebben het over John Cage, maar ook over Adele. Over akoestische instrumenten en de computer. Over ritme en melodie, majeur en mineur, zelf schrijven en spelen. Luisteren met een open oor. (ontroerd zijn en soms heel erg lachen!)
Ik deel graag mijn ervaringen uit de praktijk en bied handvatten om deze mooie dingen klassikaal te begeleiden. Bijvoorbeeld door leraren te adviseren hoe een planning te maken en invulling te geven aan kwaliteitsverbetering en plezier bij muzieklessen.
Daarvoor kan ik een korte handleiding geven in een paar lessen, als powerpoint en op papier. En door, indien gewenst, mee te draaien als assistent, of door soms een gastles of een workshop binnen het curriculum te geven.
Ik denk dat veel leraren op basisscholen graag muziek maken met hun kinderen en we de stap kunnen maken dat weer meer te gaan doen. Wat betreft het voortgezet onderwijs hoop ik dat er weer ruimte komt voor vakleraren en dat het vak uiteindelijk ook weer geëxamineerd gaat worden.
We blijven dromen….