weer oorlog; nieuwe playlist, ik hou ook van eisler.

ik belde (dank Esther!) met de ‘componistenvakbond’, teleurgesteld en verdrietig over de mate van politiek besef en politieke onafhankelijkheid. de jongste oorlog in europa en mn ervaringen in nl doen me dit alles nog scherper voelen. ik word lid van een comissie, wil me sterk maken voor een eind aan de reactieve ‘verdeel-en-heers-cultuur, voor een gelijkwaardiger en internationaler samenwerkingsveld, op inhoud, niet op mode in behaagzucht of gekonkel. had een goed gesprek met Max, Anne en Brechtje. dank daarvoor. ik ga mn best doen! dus, positief. en ik mocht meteen een playlist leveren! voor www.newmusicnow.nl/verken

and so i did…

                                                                                 tussen frankfurt en fulda, 8 mei 2022

een playlist (van mij) is een momentopname (van een langgerekt moment) in een bijzondere tijd. de oorlog in europa dreigt me terug te voeren in hetzelfde gevoel van isolement, machteloos- en overbodigheid als me overkwam in de jaren negentig in “voormalig Yu en hier, in “Marinus’ Proletenland”). ik kies daarom voor klein. en voor direct contact. met onafhankelijke mensen, die (toen al, en ook nu) laten zien dat samenwerking alleen mogelijk is als je iets te vertellen hebt.

(er bestaat namelijk een cultuur van DIY (en do-it-together), die zich niet slechts reactief opstelt, maar blijkbaar (en gelukkig!) -losgezongen van de verdeel-en-heers-cultuur in datzelfde land- een plek weet te bieden om internationaal en elkaar individueel ondersteunend, mooie dingen te maken, al dan niet met een sociale of politieke component. (esthetiek en ethiek zijn geen twee verschillende dingen, vind ik, met Hanns Eisler en Cornelius Cardew.)

ik ben blij een beetje deel daarvan uit te maken en te zien dat “we”, onaangeharkt als we zijn, beter in staat blijken om met pandemieën, oorlogen in deze wereld van ongelijkheid en bedrog om te gaan dan sommige neoliberale conservatoriotieven om ons heen.)

Ja. uiteindelijk zijn we soms allemaal even machteloos (maar niet krachteloos)

dus:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=dlxAR28TxSc lukas simonis. oeths (vind ik mooi, en goed passen in deze lijst): rare man, eeuwige dada-expressionistische punker. soms ronduit irritant. soms geniaal. altijd trouw aan zichzelf. en aan anderen. ik vermeld prachtige nieuwe plaat mothers of exit, met gert jan prins

2. Jan Pietersz Sweelinck. Chromatische Fantasia. Nederlandse componist. erg mooi orgel. prachtig gestemd. fijn contrapuntje. helpt me om mijn eigen orgel af te bouwen.     

3. Arnold (Zea) de Boer. Hald dy de harses. Frysk Liedskriuwer. ik sez fjidders neat…  

4. Yannis Kyriakides/Andy Moor; rembetika live. Cyprus en UK? Mogen hier dus eigenlijk niet? Lekker geluid. goede concentratie. mooie plaat.

5. Reinier van Houdt, hier in Lettres van Bruno DuPlant.   

Ik ontmoette Reinier via Harco Esc.rec and via Wandelweiser. Een muzikant, die ook componist is: ‘instant’ wanneer hij werk van anderen interpreteert, van Scelsi,  Couperin of van mij! (bijv in de Amygdala sonates, voor piano gruis en een danser)  maar ook ‘buiten de tijdslijn’,  wanneer hij zelf schrijft en “samenstelt’, bijvoorbeeld met Maze.

6. Etienne Nillesen. https://www.youtube.com/watch?v=PwJiBBHKx6I&t=1sMuzikant en componist en leraar. “Keulse School”. mooi geluid, zorgvuldige filosofie. Ik herken me er soms in en soms ook niet. Ik zag hem een aantal keer spelen “hier in de  buurt” en was onder de indruk. ik vermeld zn recente samenwerking met Anne La Berge, maar kies hier voor dit stuk: dit is ook mijn esthetiek: prachtig! zo klein en onvolmaakt en toch enorm en onbeholpen. (dat is een compliment, luister maar naar Rosa. En Ik vind het fijn om te zien hoe componeren gedeeld wordt in het moment van  spelen (zonder het improvisatie te hoeven noemen…)love the trombone!

7.  Denis Sorokin, Petersburg mag -vind ik- ook in deze lijst.  https://www.youtube.com/watch?v=_G-bRW3sCrs Want ik leerde hem kennen via Galina Ustvolskaja, die wij hier weer leerden kennen dankzij Reinbert de Leeuw…) Ustvolskajas muziek was voor mij de aanleiding me bij het conservatorium aan te melden om compositie te gaan studeren, weet je nog Yannis?) Dennis speelt hier haar Prelude op gitaar. Ik vermeld vanwege de situatie op hetwereldtoneel ook  zijn recente album op bandcamp. het gaat over broederstrijd in Kiev en de opbrengst gaat naar vluchtelingen. ik vind dat: 1. erg mooi. 2. biizonder dapper. Ik ben er trots op dat ik met Denis overleg over een Suite voor Most, een stuk dat ik schrijf voor mijn door Ustvolsjkaja geïnspireerde vijfsnaar- met-bot en dat hij wil spelen, zodra het kan…

8. Asvogel in Orgelpark. https://soundcloud.com/demisluktezigeuner/compilatie-asvogel-korter Kemenymadar/Birdfromthechimney/Asvogel is mijn partituur over Erno Kiraly uit een aantal lino cut prints/codes gecombineerd met magere toonvoorraden en strikte op muzikale parameters gebaseerde opdrachten: het leverde een complex system op, waarbij de componisten vrijheid en verantwoordelijkheid van de compositie en de uitvoering ervan delen met hun ensembles. Partituur en instrumenten geinspireerd op leven en werk van de Hongaars/Joegoslavische componist, muzikant en bouwer Erno Kiraly voor de eerste vier versies gaf ik de “mother score” ook door aan de componisten Jasna Velickovic. Lucio Tasca en Reinier van Houdt.

(Ik ben Orgelpark dankbaar voor het mogelijk maken van het concert en de opnames, ondanks de pandemie. en OnsFonds voor het vertrouwen. de live opnames komen binnenkort uit bij Esc.rec. als eerste van een serie!(want een opdracht voor vier  nieuwe versies van Kemenymadar gaat straks naar Lukas (zie boven), een of meer componisten van Wandelweiser (zie beneden) of naar Sam Richards in Engeland, Filippo inTurijn of  iemand van Ensemble Studio6 in Servie en misschien wel naar Anna Korsun! there is system in the madness. and we all try to hold on.)

9. Voronoi Collective Trio; Tisa Neza Herlec, Mojca Zupancic, Ruggero di Luisi;  https://soundcloud.com/demisluktezigeuner/voronoi3-tisa-na-tisu. jonge mensen, die les hadden van Michael Moore, en daar blijkbaar meer over compositie leerden dan op andere plaatsen in groningen. de opnames van dit clandestiene concert komen binnen uit ophet Mislzig-label.. (en in de pauze Laurie Anderson!)

10 JosquinDeprez, Graindelavoix/Bjorn Schmelzer.  stabat mater ‘Nederlandse componist. fijncontrapunt. ontzettend goede zangers.  Dit gaat ergens over, over minder vet op de botten, minder pluche op de stoel, over eeuwige renaissance, over wars van mode, over the cure. https://www.youtube.com/watch?v=ql4BuvuDunE. omdat het moederdag is in Klein Odessa, Spielberg.

11. RadioAntidoto/RadioSvassoMinore: https://www.mixcloud.com/radiozorro/war-day-11- zorro-is- svasso-now-most-is-bridge/  ik mag de totempaal van www.radioantidoto.org -opgericht bij de eerste lockdown in italie- gebruiken voor mn eigen programma, elke zondagavond van 22.00 tot 23.00. al twee jaar draai ik grenzenloos  ‘only classical music’, waarvan ik voel dat ze er toe doet: Eerst als radioZorro, na de invasie als Radio Svasso Minorevan Webern en Gone Bald tot Scelsi en Carmona Retusa. Van Stravinskij tot Hudaki (our friends and collegues in zakarpatija!!oekraina). van Salmoni ( die in o.a rotterdam en groningen speelden vorige week) tot Kiraly, van de Vrouw met de Hamer tot de Bijna Stilte van Wandelweiser met Seamus Cater; over de vrouwen in het  zwart bij Jose Carlos Schwartz tot de vrouwen in verzet van Pussy Riot en de liefde bij Domenico  Scarlatti. (Met dank aan www.radioantidoto and http://www.trasformatorio.net

12. Plan Kruutntoone, Volkslied van een Verlopen Natie.             

Er lijkt zo weinig te veranderen maar ik geef niet op. Marinus’ dagboek was altijd bij me, samen met Jan Yoors’ boeken bij me in ‘voormalig Yu”, dus plan ik nu een flexibele opera met zeven of acht muzikanten en drie of vier zangers in Leipzig, in 2023, hoop ik, over marinus en thomas en jezus en pilatus. het is nooit voor nix. Eisler en Bach zijn en blijven voorbeelden.

hanns en bert

hans hansko visser (vriezenveen 1966) studeerde russisch, oost-europese geschiedenis in groningen en compositie in enschede en zwolle. woont afwisselend in Bonn, Amsterdam, Groningen en Cosio. Werkt als componist, musicus, schrijver, drukker, organisator, leraar, instrumentenbouwer en adidassjamaan. houdt van bas. boycott fpk. dankt onsfonds en peter laport (academia musica).

gelooft namelijk in internationale samenwerking, decentralisering, de periferie (whereverthatmaybe) en inhoud en goed gereedschap: handwerk.