weerwoordfestival en radio oltranzista

Op reis met de mislukte zigeuner,
naar niet zo heel erg verre landen,
met als doel twee lege handen

Van Hansko ˜de mislukte zigeuner (bv)’ Visser zullen af en toe (‘s nachts?) flarden te horen zijn van zijn ˜reisverslag” in geluiden, muziek en commentaren van een reis naar Servie, afgelopen maand.
Al eerder maakte Hansko dergelijke reisverslagen, de eerste in 1999, tijdens de ˜Kosovocrisis™, de volgende 5 jaar later.
Deze keer een hele korte: met z’n ex-vrouw, een extra jasje en een lange onderbroek in de oude peugeot naar Europas buitengrens binnen Europa…

.waar hij vrienden op zoekt, ˜n nachtdienstje meedraait, zich af vraagt wat hij hier doet, wat hij uberhaupt eigenlijk doet en waarom dan wel? En waarin hij Milan niet meer treffen kan omdat die overleden is. Maar waar hij wel een ontmoeting heeft met ˜iemand uit 1993™ en de mislukte zigeuner erachter komt dat hij zich het beste voelt alleen, met lege handen.
reis mee met de mislukte zigeuner bv!


…‘naakt en grotesk
voor mijn spiegel
mijn hemd zwaaiend boven mijn hoofd…´

Dinsdagavond bij Radio Oltranzista Plan Kruutntoone, dat behalve Hansko verder bestaat uit Bas Alblas en Rick Potma. Hoewel ze ervoor kiezen om weer in kleine bezetting te spelen (leve de vrijheid!) zullen ze ook een paar dingen uit het ‘Yoorsproject’ spelen. Hun vorige cd, was geïnspireerd door het werk van schrijver en beeldend kunstenaar Jan Yoors, die zich op twaalfjarige leeftijd bij een kumpania van ‘zigeuners’ voegde. De Belgische dichteres Isabel Bats –ook te gast op Weerwoord- deed mee op die cd en is er dinsdagavond ook!
Als extra dichterlijke vrijheid baant Plan Kruutntoone zich met Lukas Simonis een muzikale weg door, onder, langs en onderlangs een prachtgedicht van William Carlos Williams.

carlos-caruso-komarom
[audio:carlos-caruso-komarom.mp3]