plan petersburg

We had passed/Prosjli mimo!

Plan Kruutntoone speelde dan toch op Skif, het Sergei Kuryokhin International Festival in St. Petersburg! 20 april 2006)

Voor Rick en mij vooral een bijzonder weerzien: in 1986 speelden we met een van de eerste nederlandse groepen die in de, toen nog Sovjet Unie, speelden in toen nog Leningrad. In een vreemde sfeer- de nadagen van het communisme- waren we toen econverwacht getuige van een voor zover ik weet semilegaal concert van Pop Mehanika: een soort orkest met gitaren, drums, strijkjes, jazzblazers, modeshows met gasmaskers en uniformen, theater…. e.e.a geleid door Sergei Kuryokhin! We ervoeren het als een uitstapje naar een wereld in een wereld.
Kuryokhin overleed in, ik meen 2000, maar in zijn naam werd een organisatie opgericht, en dus dit festival.

vriendje

Het was goed daar te spelen.
We speelden met Conny Esbach op accordeon en klarinet. We werkten (en dronken) voor dit concert samen met Maksim Leonidovitsj Maksimov
(Moskou 1979), dichter en schrijver. Reacties waren goed. Ik kreeg een nieuwe knoop voor mijn jas.
We speelden stukken uit Yoors’ en een paar ‘oude’ stukken, zoals “wel mooi en ook wel lelijk”, onze bewerking van Spleen van Slauerhof, deze keer ook met een russische vertaling van Maksim. Interessant te merken, dat je er aan went om in een park te oefenen, zonder instrumenten, met iemand die je nog maar net kent.
Maar goed we waren elkaar dan ook al nader gekomen toen we ‘s nachts bij ons hotel ( een studentenflat/hotel) aankwamen en de deur al om 01.00 gesloten bleek te zijn, maar ook pas om half zeven weer open. In het portiek van het nachtwinkeltje wisten we de niet eens zo lange tijd tot dan, op plezierige wijze en onder het genot van een Krakause (worst) en de rest van onze drank warm te blijven.

Fred Frith nog even gesproken (‘ Excuse me, mr Frith, you are kind of my school…..’)

via Helsinki weer terug.

binnenkort de opnames….

Met dank aan de Nederlandse ambassade, die het festival helpt mogelijk maken (reiskosten) en in het bijzonder aan de Wilhelmina E. Jansen stichting, die onder meer de samenwerking met Maksim mogelijk maakte.

Op de site, nu under construction www.plankruutntoone.net komen zsm wat fotos en muziek, ook over Skif en Maksim.volkenrickbashanskofedja