Mazurka 2012

voor piano en tape
met jc in gedachten, en een regenbuitje

in 2012 werkte ik, even wonend in mijn bus, een tijd met zestig Polen in de Polder, appels plukkend, opnemend en studerend, om geld te verdienen, om Pools te leren, om te kijken hoe contemporaine europese arbeidsmigratie er van dichtbij uitziet en voelt, ook als het regent, en waarom de Polder is zoals ie is geworden. Ook door mijn opa. Dat leverde behalve het geld voor mn studie aan het conservatorium ook mooie opnames op en “Mazurka 2012″: een stuk voor piano en tape, geïnspireerd door (John) Cage.

Ik wilde de sfeer van ‘hurken op één been’ (Polen in de koffiepauze) en het samenwerken met mijn collega’s vormgeven door mijn ‘idee van een mazurka’ te schrijven en deze, naar Cages voorbeeld (Roaratorio) te mengen met ter plaatse opgenomen geluid. Om te voorkomen dat ik ga proberen de samples er mooi of ‘mooidoenerig’ bij te spelen, maak ik een schema voor de bijgeluiden: de lengte van de mazurka stel ik gelijk aan een werkdag in de polder, inclusief korte lunch, koffie- en thee pauze. Aan de hand van de appelsoort (elstar, plukken op kleur) probeer ik te schatten hoeveel trekkertjes er in moeten en op welke ‘tijdstippen van de dag’. Ik maak het schema zo, dat eventueel ook iemand anders het kan spelen. (met dank aan Bregina en fruitteler Kutschruiter)

… Mazurka 2012, Squatting On One Leg. Recordings and a piano piece from working
with the Polish people, during the annual harvesting of the apples in the Netherlands. Investigating labour migration today in Europe. Driving tractors and singing songs.
(autonomous)

Uitgevoerd in Kraggenburg (2012) en Zwolle (2015).

Score Mazurka2012