impro en compo! workshops


In een aantal workshops (gemiddeld zes) van elk ongeveer twee en een half uur maak je kennis met het zelf bedenken en schrijven van muziek en tekst, door partituren te schrijven en te tekenen; met noten, woorden, lijnen en kleuren. Die partituren maken we op rollen papier en spelen we dan, met een aantal instrumenten (electrische gitaar, drums, piano, percussie, bas, en nog veel meer, zeker als jullie ook eigen instrumenten meenemen!). De opnames hiervan editen we, en kunnen we,-als we willen-, op internet zetten!

We doen dit in een kleine groep of met een halve klas (plusminus vijftien kinderen), die we dan weer in kleine groepen verdelen. (dan kunnen we ook elkaars composities spelen!) In geval van klassikale workshops is het leuk om de ene week de ene helft van de klas te doen, de andere week de andere.

We kijken ondertussen ook hoe andere muzikanten en componisten dit soort dingen gedaan hebben en nu nog doen! (Van Tuvaanse zangers via Bach tot John Cage en verder….)
Ervaring op een instrument is meegenomen, maar het is helemaal niet erg als je die niet hebt: je kunt veel ter plekke leren, door lekker te improviseren en te componeren.

kom!
Hans

 

(plekken waar we dit gedaan hebben:tussen 2010 en 2018 op een aantal basisscholen in Groningen en ten Boer. Op een school in Nepal. Eerder op vakantiekampen voor vluchtelingenkinderen in Slovenie, en voor stichting De Vrolijkheid in asielzoekerscentra in Friesland en Groningen. en af en toe een lezing in Amsterdam. En werken op Sicilie!)

<< terug naar overzicht lessen <<