hansvisser

radicaal contrapunt

conservatorium begonnen. nu ‘klaar’. veel geleerd. vooral ook weer dingen te doen zoals ik ze al deed. fijn. bach en cage, stravinsky en dylan thomas, mooie wereld, plek vinden. samenwerking met filmmaker, werken voor en in theater, geschreven voor dans.nu mijn eigen dingen weer. mazurka en tractor. ruimte maken. trekker

Hans Visser, De Mislukte Zigeuner (bv), (Vriezenveen, 1966), speelt en schrijft. Noemt zichzelf ‘orkestleider’ in Plan Kruutntoones Yoors‘ project, een internationaal ensemble, op de richel tussen gecomponeerde en geimproviseerde muziek, speelt tussen Diksmuide in het westen en St Petersburg in het oosten en maakte vijf platen.

moezig
(moe, niet chaggerijnig…)

 

 

 

 

“……Als componist ben ik vooral beinvloed door Ustvolskaja, ik hou van contrapunt en zelfstandige lijnen en intervallen. Ik ben ook geinteresseerd in de verhouding vrijheid/eigen verantwoordelijkheid en bij die wie die ligt: schrijver én uitvoerder van een stuk, denk ik. Soms schrijf ik puur noten, streng en gedetailleerd, (the descent) vaak probeer ik ook ruimte te maken voor timing, expressie en eigenheid van de muzikanten voor wie ik schrijf. Soms zelfs door alleen ‘grafisch’ te schrijven, of een nieuwe notatiewijze te zoeken, of een combinatie van die twee. (kemenymadar/asvogel). Dat vindt zelfs een vorm van co-writing met de beoogde muzikanten; benieuwd wat daar uit komt…

Ik hou van mijn stravigor en mijn houtskool. Zelf speel ik eigen werk bij Plan Kruutntoone, soms ook met anderen, soms instant composend. Mn eerste strijkwartet is gespeeld en staat op wat doen de handen. Verder heb ik vooral geschreven voor solo-instrumenten (Investeren in Macedonie), en kleine bezettingen, daarin vooral beinvloed door Morton Feldman en Erno Kiraly. Ik ben nu bezig met de Spielbergvariaties voor piano korte stukken met een onderverdeling in strenge toonvoorraden, met Kemenymadar (mijn eerste “bio-grafische partituur!) met Two men kneeling in front of an empty fridge, met Eenmanseuropa, onderdeel van de kookaburra-opera!) en met radicaal contrapunt voor het lichaam als denkende machine (in samenwerking met choreografe Marlieke Burghouts). Het is allemaal één ding. Muziek. en het belang daarvan. Schrijven en spelen”.

(en luisteren? rustig door en naast elkaar, Bachfuga’s, Ustvolskaja, Sonic Youth, Eric Dolphy en Wandelweiser, oe wat mooi.)…..”

De Mislukte Zigeuner begon (als label) in de tijd van Yoors/een mooi pak, met Plan Kruutntoone. Ik noemde mezelf mislukte zigeuner omdat ik moeite had om in het heden te leven, altijd veel spullen mee nam, minder reisde dan ik gehoopt had, meer boosheid voelde dan autonomie. In tegenstelling tot Pulika. Ik laat de dingen die ik toen maakte graag onder die naam staan, Trots. Maar werk vanaf 2016 gewoon onder mn eigen naam. (met heel veel erkentelijkheid voor Jan Yoors en zijn zoon Kore)

Hans (ko) Visser

contact plank _at_ post.com
sinds zelf weer les gekregen hebbend, ook weer overtuigd leraar.

 

meer >>

In 2009 woonde Hans Visser drie weken in de P.A.I.R. – portable artist in residence –, in twee containers, in het bos naast ‘kamp westerbork’, met het dagboek van Philip Mechanicus, een bijl en een zelfgemaakte drukpers. (en muziekpapier) (met dank aan Henry J Alles)

In (o.a.) 2012 werkte hij, even wonend in zijn bus, een tijd met zestig Polen in de Polder, appels plukkend, opnemend en studerend, om geld te verdienen, om Pools te leren, om te kijken hoe contemporaine europese arbeidsmigratie er van dichtbij uitziet en voelt, ook als het regent, en waarom de Polder is zoals ie is geworden. Ook door mijn opa. Dat leverde behalve het geld voor zn studie aan het conservatorium ook mooie opnames op en “Mazurka 2012: een stuk voor piano en tape, geïnspireerd door (John) Cage“. En teksten, en lekker eten. En een pools liedje over albatrossen. en een auto vol brandhout. en liefde. (met dank aan Bregina en fruitteler Kutschruiter)

en maakt hij verder klankdocs,´kleine contemporaine geschiedenis in geluid´, waarbij in de troep soms zomaar waarheid verborgen zit! (met groot respect voor Marinus van der Lubbe)

Ik werk graag samen met anderen
in film (vergeetmijniet), theater, dans, en muziek om de muziek. (met dank Jan Jaap Kuiper, Thankeve)