over de mislukte zigeuner bv

harmonie en contrapunt;

conservatorium begonnen. nu ‘klaar’. veel geleerd. vooral ook weer dingen te doen zoals ik ze al deed. fijn. bach en cage, stravinsky en dylan thomas, mooie wereld, plek vinden. samenwerking met filmmaker, werken voor en in theater, geschreven voor dans.nu mijn eigen dingen weer. mazurka en tractor. ruimte maken.
trekker

Hans Visser, De Mislukte Zigeuner (bv), (Vriezenveen, 1966), speelt en schrijft. Noemt zichzelf ‘orkestleider’ in Plan Kruutntoones Yoors‘ project, een internationaal ensemble, op de richel tussen gecomponeerde en geimproviseerde muziek, speelt tussen Diksmuide in het westen en St Petersburg in het oosten en maakte vijf platen.

De Mislukte Zigeuner maakt verder klankdocs,´kleine contemporaine geschiedenis in geluid´, waarbij in de troep soms zomaar waarheid verborgen zit! en werkt samen met anderen in film, theater, dans, en muziek om de muziek.

sinds zelf weer les gekregen hebbend, ook overtuigd leraar.

moezig
(moe, niet chaggerijnig…)

 

 

 

 

 

>> meer >>

de Mislukte Zigeuner is ook het label waarop componist Hans Visser klankdocumenten en muziek van Plan Kruutntoone uitbracht. Bijvoorbeeld de CD ‘Een Mooi Pak/From All My Secret Pockets‘ (De Mislukte Zigeuner B.V. / Clear Spot). En de productie ‘De Goede Buurman’; een hoorspel over de Tsjechische buurman, die een instrument had ontwikkeld om de wereld te verbeteren en waarvoor ik de muziek zou moeten schrijven. (hoorspel voor Worm/Café Sonore) (met dank aan Lucas Simonis)

In 2009 woonde Hans Visser (de Mislukte Zigeuner) drie weken in de P.A.I.R. – portable artist in residence –, in twee containers, in het bos naast ‘kamp westerbork’, met het dagboek van Philip Mechanicus, een bijl en een zelfgemaakte drukpers. (en muziekpapier) (met dank aan Henry J Alles)

In (o.a) 2012 werkte hij, even wonend in zijn bus, een tijd met zestig Polen in de Polder, appels plukkend, opnemend en studerend, om geld te verdienen, om Pools te leren, om te kijken hoe contemporaine europese arbeidsmigratie er van dichtbij uitziet en voelt, ook als het regent, en waarom de Polder is zoals ie is geworden. Ook door mijn opa. Dat leverde behalve het geld voor zn studie aan het conservatorium ook mooie opnames op en “Mazurka 2012: een stuk voor piano en tape, geïnspireerd door (John) Cage”. En teksten, en lekker eten. En een pools liedje over albatrossen. en een auto vol brandhout. en liefde. (met dank aan Bregina en fruitteler Kutschruiter)

Ook als de de Mislukte Zigeuner: stukjes literatuur ( Saramago, Zostjsenko,….) als ‘postzegels; kleine stukjes dierbare tekst op muziek en geluiden, met minimale middelen opgenomen en eenmalig ‘destructief’ ge-edit en gemixt. (2015) (met dank aan saskia, balthazar en blimunda)

De Mislukte Zigeuner begon (als label) in de tijd van Yoors/een mooi pak, met Plan Kruutntoone. Ik noemde mezelf mislukte zigeuner omdat ik moeite had om in het heden te leven, altijd veel spullen mee nam, minder reisde dan ik gehoopt had, meer boosheid voelde dan autonomie. In tegenstelling tot Pulika. Ik laat de dingen die ik toen maakte graag onder die naam staan, Trots. Maar werk vanaf 2016 gewoon onder mn eigen naam. (met heel veel erkentelijkheid voor Jan Yoors en zijn zoon Kore)

Hans (ko) Visser contact plank _at_ post.com