mislukte zigeuner en plan kruutntoone in Hongerige Wolf

we spelen eind juli in Hongerige Wolf.

krijg ik zomaar een schuur in Hongerige wolf, voor een dag of wat, om in te wonen, te werken….
In de schuur wordt door Hansko en door Valentijn Kortekaas gewerkt aan een klankdoc, met opnames uit de omgeving. Recht van aanslib….
In de muziek van Plan Kruutntoone en in de klankdocs van de Mislukte Zigeuner kom je dezelfde geluidenwereld tegen.
Plan Kruutntoone zal in het weekend van het festival drie optredens doen in deze schuur.
Zeker in het laatste concert, op zondag, proberen we alles wat we hebben ook live bij elkaar te brengen.

Plan Kruutntoone zoekt. Net de goede noten om tijdelijk in te kunnen wonen. Als in een schuur.
Met een instrumentarium van banjo, stem, gitaar, (contra-)bas, een drumstel, een naaimachine, cymbaaltje en samples, tapedeck, megafoon en andere gereedschappen. Schuren, om de ontreddering voor te blijven. Over dorpsgekken, gezien worden, maar niet bekeken, er bij willen horen, maar ook helemaal niet. Weg!

klankdocs
Als een soort participierend historicus probeert de Mislukte Zigeuner klankdocumenten te maken van de dingen uit moderne geschiedenis die hem raken.

Hij begon daar ooit mee op reis in ‘Voormalig Joegoslavie’ ten tijde van het uiteenvallen van dat land. Door middel van opnames, interviews muziek en commentaren probeerde hij er voor zichzelf zelf achter ter komen waarin hij, we, Europa, in de 21e eeuw, terecht gekomen zijn. In het kleine het grotere verhaal zien, in de rommel per ongeluk wel eens een stukje waarheid vindend.


… en zo bekeek ik afgelopen jaar het verschijnsel arbeidsmigratie in het begin van de 21 e eeuw in Nederland. Door zes weken lang appels te plukken, met drie Nederlandse en zevenenzestig Poolse collega s. Beetje Pools leren, er tussen komen, kijken hoe dat gaat. En stiekem hier en daar wat opnemen. In het nieuwste, jongste, losgezongenste stuk van Nederland; de polders. Nederlandse protestantse cultuur, pools katholicisme, varkensvlees, appels, zweet en arbeidsethos. Regenpakken en volksdansen. Slapen in de bus. Leeftijdsloos…

Hoe zit dat eigenlijk in Noordoost Groningen? Maar eens zien en horen..

Maar weer slapen in de bus, werken in de schuur. Leuk.
De mislukte zigeuner nodigt o.a .Tijn Kortekaas uit om eens kijken wat we ter plekke kunnen fixen. En vertoont de film Verlaat van Jan Jaap Kuiper.